Wypracowania, konspekty, streszczenia i pomoc szkolna. Edukacyjna – szkolna baza wiedzy

Najwi臋ksza baza wypracowa艅, konspekt贸w, streszcze艅 i pomocy szkolnych w Polsce. Ponad 100 tysi臋cy materia艂贸w dla szko艂y podstawowej, 艣redniej oraz z zakresu studi贸w.

Test znajomo艣ci „Opowie艣ci z Narnii” C. S. Lewisa

1. Wymie艅 imiona rodze艅stwa od najstarszego do najm艂odszego.

2. Gdzie Tumnus zaprosi艂 艁ucj臋?
a) do pa艂acu Czarownicy
b) do swojego domku
c) do starej szafy

3. Kto z rodze艅stwa pierwszy spotka艂 Bia艂膮 Czarownic臋?
a) Piotr
b) 艁ucja
c) Edmund

4. Kim by艂 Tumnus?
a) faunem
b) satyrem
c) jednoro偶cem

5. Jaki ptak wskaza艂 rodze艅stwu drog臋 do Bobr贸w?
a) gil
b) jemio艂uszka
c) drozd

6. Dok膮d zaprowadzi艂 ich pan B贸br?
do swojego domu na tamie
b) do swojego domu w Zaczarowanym Lesie
c) do pa艂acu Czarownicy

7. Dok膮d policja zabra艂a Tumnusa?
a) do starej szafy
b) do pa艂acu Czarownicy
c) do domu Bobr贸w

8. Kim by艂 Aslan?
a) wilkiem
b) W艂adc膮 Zza-morza
c) Kr贸lem s膮siedniej krainy

9. Pos膮gi jakich zwierz膮t Edmund zobaczy艂 na dziedzi艅cu Zamku? Wymie艅 co najmniej 3.

10. Kogo Czarownica wys艂a艂a do domku Bobr贸w?
a) lwa – szefa policji
b)wilka Maugrima i inne wilki
c) olbrzyma Grzmoto艂upa

11. Jak wygl膮da艂 Kamienny St贸艂?
a) olbrzymia p艂yta z szarego kamienia wsparta na 4 g艂azach
b) olbrzymia p艂yta z czarnego kamienia wspatra na 2 g艂azach
c) olbrzymia p艂yta z szarego kamienia wsparta na 2 g艂azach

12. Z kim Piotr stoczy艂 pierwsz膮 walk臋?
a) z Czarownic膮
b) z olbrzymem Grzmoto艂upem
c) z wilkiem Maugrimem

13. Kto 艣ledzi艂 Aslana, gdy szed艂 w stron臋 Kamiennego Sto艂u?
a) Piotr i Edmund
b) Zuzanna i Piotr
c) 艁ucja i Zuzanna

14. Kto i czym zabi艂 Aslana?
a) Czarownica no偶em
b) Czarownica mieczem
c) Karze艂 Czarownicy toporem

15.W jaki spos贸b Aslan odczarowa艂 pos膮gi?
a) czarodziejska r贸偶d偶k膮
b) zaczarowanym fletem
c) dmuchni臋ciem

16. Z kim walczy艂a Czarownica?
a) z Aslanem
b) z Piotrem
c) z Edmundem

17. Co si臋 sta艂o z r贸偶d偶k膮 Czarownicy?
a) zgubi艂a si臋
b) zosta艂a skradziona przez 艁ucj臋
c) roztrzaska艂 j膮 Edmund

18. Kto zabi艂 Czarownic臋?
a) Aslan
b) Piotr
c) Edmund

19. Kto z rodze艅stwa zosta艂 ranny?
a) Piotr
b) Zuzanna
c) Edmund

20. Jakie przydomki otrzyma艂y dzieci podczas koronacji? (Wspania艂y, 艁agodna, M臋偶na, Sprawiedliwy)
a) 艁ucja –
b) Zuzanna –
c) Edmund –
d) Piotr –

ODPOWIEDZI
1. Piotr, Edmund, Zuzanna, 艁ucja
2. b
3. c
4. a
5. c
6. a
7. b
8. b
9. np. lew, wilki, nied藕wiedzie, lisy, dzikie koty, centaur…
10. b
11. a
12. c
13. c
14. a
15. c
16. b
17. c
18. a
19. c
20. a) 艁ucja – M臋偶na
b) Zuzanna – 艁agodna
c) Edmund – Sprawiedliwy
d) Piotr – Wspania艂y

Opracowa艂a Ma艂gorzata Boraty艅ska

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x